Breezy Kingussie

Cairnterriërs

Het Karakter

De Cairn Terrier is een klein hondje. Sterk, stevig en compact van bouw. Zeer beweeglijk, actief en speels. Een pientere gabber met een grote persoonlijkheid. Klein van gestalte maar groot van hart. Nooit schuchter of verlegen. Druk in de weer en steeds alert. In zijn gelaatsuitdrukking vind men een mengeling van vriendelijkheid, sluwheid en onbevreesdheid. Hij is stabiel van aard en kan zich goed aanpassen aan het familiale leven van de mens, groot of klein behuisd, op het platteland of in de stad. Hij is beste maatjes met kinderen en, eens kennisgemaakt, zeer vriendelijk met vreemde bezoekers.

De Cairn Terrier is een fiere, moedige hond met een flinke dosis temperament maar niet agressief. Hij laat zich zelden verleiden tot een gevecht, maar kan wel zijn mannetje staan als hij ertoe gedwongen wordt.
De Cairn Terrier is nu niet bepaald de hond die de hele dag op zijn lauweren rust. Het is een terrier, een geboren jager op klein wild, met een scherp gehoor en uitmuntend gezichtsvermogen, steeds klaar om bij de minste onraad tot actie over te gaan.
Mensen die dromen van een rustig schoothondje en een Cairn Terrier aanschaffen, maken zeer zeker een verkeerde keuze.

De Cairn Terrier is een veelzijdige hond. Intelligent, leergierig en nieuwsgierig, trouw aan zijn familieleden en verdraagzaam, maar is vooral een sportieveling, altijd klaar om er op uit te trekken. Een compagnon voor sportieve mensen. Joggen of lange wandelingen, een dagje uit naar zee, een boottocht, een zwempartijtje - water is voor hen een echt festijn -, een stoeipartij in veld en bos of een éénvoudig spelletje in eigen tuin, je vindt in hem ten allen tijde een echte teamgenoot.

De Cairn Terrier past zich ook gemakkelijk aan aan het leven binnenshuis. Ze houden van mensen en stellen hun gezelschap ten zeerste op prijs.

Vanwege hun intelligentie is het belangrijk om ze van jongs af aan te leren wie de baas is in huis. Met hem naar de hondenschool gaan, waar de basisregels van gehoorzaamheid kunnen aangeleerd worden, is dan ook een aanrader. Eigenwijs en snel afgeleid, zoals ze soms al wel eens zijn, moet het baasje wel beschikken over een beetje fantasie. Met een handvol trucjes en een portie geduld zal het doel uiteindelijk wel bereikt worden.

Bron: Rick en Ingrid Huysecom