Breezy Kingussie

Cairnterriërs

Trimmen

De Cairn Terrier is van het ruwharige type en draagt een dubbele vacht. Een zachte, dikke ondervacht en een ruwe bovenvacht. De ondervacht doet dienst als warmteregelaar en kan in de warmere jaargetijden al wel eens loskomen. De ruwe bovenvacht is doorgroeiend en beschermt de Cairn Terrier tegen alle weersomstandigheden en is vuil- en waterafstotend.

Dagelijkse Verzorging

Behalve controle van de ogen en oren, die van eventueel vuil kunnen ontdaan worden met een vochtig doekje of watten, heeft je volwassen Cairntje niet zo direct een dagelijkse verzorging nodig.
Je puppy daarentegen kan je best meermaals per week op een speelse manier borstelen en kammen. Niet zozeer omdat de vacht dat al zou nodig hebben, maar wel om de jonge spruit te laten wennen aan de handelingen.
Om te vermijden dat je Cairntje later bij de trimmer of trimster onwennig of schrikkerig op de trimtafel staat, doe je er goed aan om al deze handelingen uit te voeren op een klein tafeltje voorzien van een anti-slip matje.

Wekelijkse verzorging

Naarmate je Cairntje aan al deze handelingen went, kan je overgaan op één grondige borstel- en kambeurt per week.
Gebruik als borstel een "Terrier palm pad". Dit is een ovalen kunststoflap met aan de borstelkant dicht op elkaar staande ijzeren pinnetjes, past goed in de handpalm en is zeer flexibel. De kam mag medium grof zijn, met een tandafstand van 3 à 4 mm.

Met de borstel kunnen de haren met korte, doch krachtige bewegingen in tegengestelde richting van de haargroei geborsteld worden. Losse haren en vooral vuil worden alzo verwijderd. Met de kam kunnen de haren dan terug in hun normale richting worden gekamd. De vacht in de oksels, aan de liesstreek en op de buik gaat soms wel eens klitten. Schenk aan deze plaatsen dus iets meer aandacht.

Nesthaar Plukken

Als je Cairntje zowat 4 maanden oud is, zijn donkere nestharen brozer worden en jeuk gaan veroorzaken, is het ogenblik aangebroken om aan de eerste plukbeurt te denken. De nestharen moeten dan over het hele lichaam, kop, oren, poten en staart met duim en wijsvinger uitgeplukt worden. Na deze kleine plukbeurt komt de uiteindelijke vachtkleur te voorschijn.Behalve voor de haren tussen de voetkussens en rond de aars, is het gebruik van een schaar uit den boze.

De Trimming

Als je Cairntje 8 à 9 maanden oud wordt, zal de bovenvacht gaan afsterven en plukrijp worden. Het wordt dan stilaan tijd voor zijn eerste grote plukbeurt.
Een plukrijpe vacht laat zich opmerken door het algemeen opbleken van de kleur en het brozer worden van de haren. We spreken dan van een plukrijpe- of stripvacht. Gewoonlijk is de vacht dan 8 à 9 cm lang, of beter nog, ze is dan 8 à 9 maanden oud.

Het beste om een Cairn Terrier in een goede conditie te houden, is het toepassen van het "rolling-coat" (rollende vacht) systeem. Ongeveer om de 4 maanden wordt de helft van de bovenvacht uitgeplukt, terwijl de andere helft doorgroeit tot de volgende plukbeurt, zowat 4 maanden later. Op dat ogenblik zal ook deze helft plukrijp zijn, terwijl de eerste helft (4 maanden eerder geplukt) de plaats inneemt.
Voor een goed begrip. Een Cairn Terrier, getrimd volgens het "rolling-coat" systeem, draagt vlak voor een plukbeurt, behalve de ondervacht, ook nog 2 lagen bovenvacht. Een laag van 8 à 9 cm lang met opgebleekte, broze haarpunten (= stripvacht) en een korte, intensief gekleurde laag van 3 à 4 cm.

Met dit systeem draagt je Cairntje het hele jaar door een beschermende laag bovenvacht. Het rustieke, natuurlijke en ietwat ruig uitzicht, wat zeer typisch is voor dit ras, blijft alzo behouden.

Laat je Cairntje niet in zijn blootje zetten

In sommige literatuur is er sprake van twee, ja zelfs één plukbeurt per jaar.
Met dit systeem wordt in één keer alle bovenvacht uitgeplukt. Het Cairntje staat dan, zoals dat genoemd wordt in zijn ondervacht of in zijn blootje. Dit is een sterk af te raden werkwijze, omdat de bescherming tegen slechte weersomstandigheden, maar ook tegen felle zonnestralen onbestaande is. Dit laatste kan leiden tot zeer vervelende huidziektes. De ondervacht kan vuil absorberen en zal een reuk verspreiden. Bovendien is een Cairn Terrier in ondervacht niet echt een streling voor het oog.

Baden? Neen, bedankt

Als een Cairn Terrier regelmatig geborsteld, gekamd en vakkundig uitgeplukt wordt, zal baden overbodig zijn. De meeste shampoos tasten de ruwe vachtstructuur aan en verminderen het beschermende vermogen.
Een met modder besmeurde vacht kan, na ze te laten opdrogen, gewoon uitgeborsteld worden. Wil je het toch wat grondiger doen, gebruik dan alleen lauw regenwater. Spoelen, laten drogen en borstelen.
Mocht Cairntje lief zich tijdens een wandeling in een onwelriekend goedje hebben gerold, dan kan je zijn vacht spoelen met lauw regenwater en inwrijven met de inhoud van een rauw opgeklopt ei. Het goedje even laten inwerken, goed naspoelen, laten drogen en borstelen.


Bron: Rick en Ingrid Huysecom